fbpx Skip to content

Antikt værktøj af skifer

Hej skiferfolk!

Enhver som har arbejdet med skifer med de bare hænder, har sikkert oplevet at skære sig selv på stenens skarpe kanter. Ved det punkt, har de fleste nok tænkt det samme, imens de har stoppet blødningen: ”Dette ville være en god kniv…” Hvis du har oplevet det samme og tænkt det, så er du ikke alene. Antikke folkefærd har brugt skifer til at lave værktøj og våben, siden første gang de kom til at skære sig selv med skifer.

En hurtig søgning på nettet vil vise flere eksempler på den mægtige ”ulu-kniv”. En karakteristisk arbejdskniv, som primært blev brugt af kvinder. Knivene blev primært brugt til huslige pligter, især blev de brugt til at fange laks. Denne type kniv er lavet med en form som en semicirkel, og er typisk udstyret med et træhåndtag. Ulu-knive er designet til at hakke og skære, og ikke stikke.

Indfødte Nordamerikanere fra Alaska til Newfoundland har brugt skiferknive i århundreder. Ulu-knive har også været til stede fra Syd Labrador til New England for mere end 4000 år siden. I dag har stål udskiftet skifer, men det er stadig muligt at finde skiferknive. I 2003 sammenlignede en gruppe forskere fra Wisconsin Universitet præstationen af forskellige ulu-knive af skifer og stål til at slagte laks. Resultaterne viste, at skiferknive var sværere at bruge end stålknive, hvilket også virker meget logisk.

Arkæologer anser indførelsen af ny teknologi, som en del af en problemløsningsproces. Stålknive er skarpere og mere holdbare end skiferknive, så de blev budt velkommen af indfødte i den moderne tid. Stål er godt, men skifer er nemt at finde. Du skal bruge et solidt stykke skifer (et stykke tagskifer vil være nok) og en smule tålmodighed for at kunne lave en ulu-kniv. Skiferknive er en direkte forbindelse til forhistorien og repræsenterer håndværk fra stammer i Nordamerika, som lever i ekstreme miljøer.

Næste gang du føler for at prøve noget gør-det-selv, så kan du overveje at lave din egen ulu-kniv.

 

Hvis du vil læse mere:

Turnbaugh, W., 1977. An archeological prospect of the Ulu or semi-lunar knife in Northeastern North America. Archeology of Eastern North America 5, 86-94.
Frink, L., Hoffman, B.W., Shaw, R., 2003. Ulu Knife Use in Western Alaska: A Comparative Ethnoarchaeological Study. Current Anthropology 44, 116-122.

Eller se vores naturskifer her