fbpx Skip to content

Er moderne tag af nyere materialer bedre end traditionel tagskifer?

Hej skiferfolk!

Efter min mening er selve installationen af et nyt tag meget vigtigere end kvaliteten af den brugte tagskifer. Du kan sagtens have et super stykke tagskifer, men hvis det ikke er installeret af en certificeret byggeentreprenør med erfaring i tagskifer (altså en god professionel), kan det godt gå galt. At vælge den rette installering af taget er kritisk for tagets kvalitet.

I dag er nye teknikker blevet udviklet til at lægge skifertag. For eksempel har Newmont Slate Inc. udviklet ”the Slate shield”, hvilket gør det muligt at lette vægten af et skifertag, uden det mindskes i kvalitet. Andre virksomheder har patenteret et præfabrikeret system, som udnytter solenergi til at opvarme vand fra huset.

Disse fremskridt er interessante, da de åbner op for helt nye anvendelser af tagskifer. Men hvad med det gamle installationssystem? De traditionelle? Er disse teknikker forældet? Er det berettiget at udskifte et gammelt skifertag med et nyt tag lavet af fantastiske nye materialer?

En artikel udgivet i 2011 giver måske et svar til disse spørgsmål. Sara Fasana og Riccardo Neva, forskere fra Department of Building Engineering of the Polytechnic School of Turin, skrev en vurdering om, hvordan traditionelle tage af tagskifer i Italien vil blive påvirket af vinden. Som du måske ved, så spiller vinden en stor rolle, når et nyt tag skal designes.

Vind kan tvinge vand ind under taget, og i værste tilfælde kan det afmontere hele taget. I områder med orkaner, som fx Florida, er det noget, som er vigtigt at tage højde for.

Forskerne bag artiklen tog højde for forskellige parametre, så som hældning, flisernes design, fæstningssystemet osv. De lavede forsøgstage, som de brugte i deres forsøg med vind og regn. Det kommer nok ikke som noget overraskelse, hvad de fandt ud af. Ældre tage i tagskifer er sikre, siden de er lavet efter flere århundredes erfaring. At ændre på disse gamle tage med nye og trendy materialer ikke kunne betale sig fra et teknisk synspunkt:

”Hvis stentage blev bygget med ordentlige tekniske evner, ville de være så vandtætte, som tagene lavet af andre materialer; så den almindelige praksis med at udskifte stenfliser med andre materialer er uberettiget. På den anden side vil renovering af byggeteknik med traditionelle metoder være en måde at bevare teknisk materiel kultur, som ellers ville være gået tabt.”

God fornøjelse!

Se eventuelt nogle af vores naturskifer her

Billede: Infiltrering af vand afhænger ikke kun af vandkræften men også på formen af kanterne. Ved A kan vi ses, hvordan vandet kan komme ind, når kanterne er lige. Ved B kan vi se, hvordan formen på tagets kanter kan forhindre vand i at penetrere taget. Billedet af taget fra Fasana et al. 2011.

Hvis du vil vide mere:
Fasana, S., Nelva, R., 2011. Improvement of the performance of traditional stone roofs by wind driven rain experimental tests. Construction and Building Materials 25, 1491-1502.