fbpx Skip to content

Hvilket land er verdens mest skiferproducerende land?

Hvilket land er verdens mest skiferproducerende land? Det er ingen hemmelighed, at naturskifer er kendt for sin lange holdbarhed og æstetiske udseende, hvilket har gjort materialet utroligt populært blandt verdens arkitekter og entreprenører – specielt i Danmark! Men hvor kommer naturskifer fra og hvilke lande har de største reserver af naturskifer?

Spanien er i dag verdens mest skiferproducerende land og står for ca. 90% af den globale skiferproduktion.
Udover Spanien, findes der store forekomster af skifer-stenbrud i BRICS-landene Kina, Indien og store dele af Sydamerika.

Spaniens rolle som verdens mest skiferproducerende land skyldes til dels landets store reserver af tektonisk naturskifer, som primært forekommer i Galicien- og León-regionerne, som ligger i det nordlige Spanien. Samt så skyldes det landets stærke tradition med minedrift, som er underlagt nogle strenge krav for at sikre den bedste kvalitet – herunder den berygtede franske LNE-test.

Hvilke spanske områder har den største skiferforekomst?

Den nedenstående information om skifer-områder i Galicien- og León-regionerne er taget fra et studie, der er udarbejdet af Instituto Geologico-Minero de España. Ti områder har aktive stenbrud og kendte reserver: Valdeorras, La Cabrera, A Terra Chá, Monte Rande, Los Oscos, Aliste, Bernardos og Villar del Rey.

VALDEORRAS

Dette område i Orense-provinsen har landets største koncentration af skiferarbejde. Det er det område, der er mest kendt og er hjem for de fleste af de selskaber, der laver feltarbejdet.

Det fleste, men ikke alle, af stenbruddene er koncentreret i Casayo, Castañairo, Rozadais, Los Molinos, Castrelos, Los Campos, Pedriña, Domiz, Penedo og San Vicente.

Skifer fra de samme jordlag deler de samme karakteristiske træk, men man kan finde forskelle i skifer fra forskellige brud, eller endda i forskelle i samme brud, der skyldes små variationer i kompositionen; fx forholdet mellem lagdeling, sekundære tektoniske faktorer, osv.

Specialisterne skelner mellem de mest almindelige typer fra hvert område og betragter dem som forskellige varianter af tagskifer. Deres velegnethed og kvalitet er blevet bevist gennem mange års eksperterfaring.

Reserverne i dette område er praktisk talt grænseløse, og udover de steder, der allerede bliver arbejdet i, kan man åbne flere brud op. Mange åbne stenbrud bliver der arbejdet i på stor skala, mens andre brud kun er i startfasen, og der bliver stadig åbnet nye brud op.

LA CABRERA

Denne bjergfyldte region i León-provinsen grænser op til Valdeorras og ligner den i geografiske og geologiske aspekter. Regionen har allerede store skiferpladser og andre starter nye op med forventninger om et stort udbytte. De brugbare skiferniveauer er de samme som i Valdeorras, og levedygtigheden afhænger af de samme generelle og lokale faktorer.

A TERRA CHA

Dette centrale område i Lugo har fået sit navn efter de blide landskaber. Kommunerne Mondoñedo, Lorenzana, Pastoriza og Pol indeholder flere stenbrud, der udarbejder områdets bemærkelsesværdige, grønne skifer. Alle områdets skiferproducenter producerer den samme slags skifer, der er kendt som Verde Lugo (”Lugo grøn”), selvom der også bliver produceret en mindre mængde af den mere grålige skifer. Reserverne af denne slags skifer er geologisk grænseløse, men landskabets udformning gør det svært at opdage nye reserver.

MONTE RANDE

Monte Rande, der ligger i kommunen Ortiqueria, nord for La Coruña provinsen, har flere store, højt-producerende skifer-stenbrud. Ved den nuværende produktionsrate er dens reserver rigtig gode. Et kendetegn ved skiferen fra dette område er de konsekvent store størrelser på arkene, der bliver produceret her.

LOS OSCOS

Dette område er på grænsen mellem provinserne Lugo og Asturias.

Det indeholder en stor arbejdsplads ved Villarchao (Lugo) og andre håndværker-type områder. Som man måske ville forvente, er skifer-reserverne ikke så høje her, som i de ovenstående områder, men ikke desto mindre er de gode nok til at holde liv i eksisterende producenter og tillader også, at en eller to ekstra kan åbne op i fremtiden.

Skiferen, der bliver produceret i Villarchao, er en af de mere karakteristiske skifertyper i området. Det er af høj kvalitet og kan generelt blive kløvet i store ark.

ALISTE

Aliste-flodens dal i den vestlige del af Zamora-provinsen har flere tagskifer-arbejdspladser, inklusiv nogle af betragtelig størrelse. De arbejdsomme lag er tykke lag af sort og grå skifer. Skalaen af områdes reserver er ikke fastslået endnu, og kan måske vise sig at være rigtig stor.

BERNADOS

Tæt på byen Bernados i Segovia-provinsen ligger der to kendte skifer værker. Det meste skifer, der bliver produceret her, bliver brugt til asfaltplader eller som dekorativ beklædning, men de laver også tagskifer, når markedet kræver det og de bearbejdede lag tillader det.

VILLAR DEL REY

Tæt på Villar del Rey i den nordlige del af Badjoz-provinsen ligger der et kendt tagskifer-område. Skiferreserverne i dette område er begrænsede, men stadig store nok til at forsyne de nuværende værker og andre, der muligvis åbner i fremtiden, i lang tid endnu.

 

Kilde: Centro Technológico de le Pizarra de Galicia

 

Læs mere om skiferens spændende verden på vores blog eller se vores sortiment af naturskifer her