fbpx Skip to content

Skifer kan være lige så slidstærk som andre materialer

Skifer er formentlig det mest holdbare tagmateriale. Når det er ordentligt installeret ifølge klimatiske og miljømæssige forhold, vil et kvalitetsskifertag kunne holde i et århundrede. Et hus med skifertag vil kunne øge dets værdi med årene osv.

Hvis du har snakket med en skiferdistributør, så har du garanteret hørt alt det før. Selvfølgelig vil enhver sælger prøve at overbevise dig om, at deres produkt er det bedste på markedet. Men denne gang vil jeg præsentere dig for nøjagtig og komparativt data.

I 2017 undersøgte forskere fra arkitektskolen ved Burgos Universitetet i Spanien slidstyrken af forskellige tagtyper. De undersøgte og sammenlignede slidstyrken af zink fliser og tagskifer, som var installeret på kirketårnet af Aranda de Duero. På grund af et uhensigtsmæssigt forsøg på at istandsætte kirken, var det originale skifertag blevet erstattet af zink fliser.

Min ydmyge mening er, at dette valg i istandsættelsen skulle være ulovligt, og dem bag burde blive straffet. Nå, men forskerne opdagede, at zinkfliserne blev markant forvitret og skulle erstattes. Som en del af restorationsundersøgelsen, lavede forskerne en komparativ test mellem det originale materiale, tagskifer, og det nye materiale, zinkfliserne. De brugte et Kesternich kammer, som kan bruges til at udsætte materialerne for den samme slags atmosfære med sulfurdioxid, SO2, som findes i byer. Dette kammer kan præcist fastlægge effekten af et aggressivt forureningsmiddel og metrologisk forvitring.

Resultaterne viste, hvordan tagskifer kunne modstå det aggressive miljø bedre end zinkfliserne. For at eftertjekke effekten af kammeret, brugte forskerne Scanning Electronic Miroscopy, som gør det muligt at se mængden og graden af forvitringen. Selv når virkningen var tilsvarende i begge materialer, mistede skifer ikke dets strukturelle integritet og blev ved med at kunne fungere som tag.

Konklusionen på dette studie var ligetil; hvis det virker, så fix det ikke. Det originale tag var lavet af tagskifer. Under renoveringen af kirketårnet blev et nyt materiale introduceret til taget, nemlig zinkfliser, som ændrede på præstationen af taget. Efter nogle år, skulle zinktaget igen erstattes på grund af dårligt dække. Så før du vælger materialet til dit nye tag, så spørg professionelle til råds. Det er ikke altid, at ”moderne” materialer er bedre end ”gamle”.

God fornøjelse!

Vil du have mere information? Læs den originale artikel:

Garabito, J., Rodriguez, A., Garabito, J. C., & Calderon, V. (2017). Durability of slate and zinc sheets in the rehabilitation of historical heritage. A case study. Construction and Building Materials, 135, 212-224. doi:10.1016/j.conbuildmat.2016.12.224

Se vores udvalg af naturskifer her

 

 

 

.

.