fbpx Skip to content

Tagskifer

Jeg hedder Victor Cárdenes, og jeg er fra Spanien. Jeg er geolog og har en PhD i tagskifer. Jeg har forsket i dette fantastiske materiale i 20 år. Jeg har udgivet mere end 30 videnskabelige artikler om tagskifer, som dækker de mange forskellige aspekter af skifer. Heriblandt dets historie, forvitringsadfærd og geologi. I den tid har jeg fundet ud af en masse om tagskifer, som jeg tror, du vil finde interessant. I dette indlæg vil du kunne læse mere om tagskifer.

Først vil jeg gerne fortælle, hvad tagskifer er. Det er ”en finkornet metamorf sten, der fremviser spaltning”. Denne spaltning er karakteristisk skifer, og giver stenen dets særprægede egenskab, hvor stenen nemt kan splittes på normale overflader. Skifer er en udpræget sten i jordskorpen. De findes næsten overalt, og er blevet brugt i konstruktioner siden tidernes morgen på grund af stenens spaltning.

Det giver god mening, når du tænker over det; naturen giver dig en sten, som med små modifikationer kan laves til den perfekte byggesten til konstruktioner. Derfor har skifer været udbredt i antikke byggerier de steder i verdenen, hvor stenen var tilgængelig.

Der findes mange typer af skifer i jordskorpen. Nogle er mere ru og grovkornet, hvor andre typer er bløde og finkornet, men fælles for dem er, at det meste skifer er blevet knust af tektonisk belastning. Vores planet er altid i bevægelse, og den bevægelse skaber den belastning, som medfølger bjerge, jordskælv og vulkaner.

Når du finder skifer, vil det højst sandsynligt have været påvirket af disse kræfter. Det er ikke noget problem, når du skal bruge skifer til normale byggeprojekter. Du kan stadig sagtens finde byggesten af skifer i naturen. Nogle gange kan du være heldig at finde finkornet, glat og kompakt skifer, som kan splittes til tynde og ensformige fliser. Dette er tagskifer, som er en stentype i høj kvalitet med unikke karakteristika.

Dog er alt tagskifer ikke skifer. Der findes andre metamorfiske sten, som kan bruges som tag. Disse typer af sten er tæt relateret til skifer. Generelt kan disse typer af sten øge deres metamorfe grad ved at øge den temperatur og tryk, som danner nye sten. Denne sekvens, når det kommer til at øge metamorfisme, er følgende:

Lerskifer -> lav-kvalitetsskifer -> skifer -> phyllite -> mica schist

Det meste tagskifer er skifer, men ikke alt skifer kan bruges til taglægning. Mine estimater, som er baseret på en analyse af det globale marked af tagskifer, viser, at omkring 90% af tagskifer, som handles på globalt plan, er skifer.

Disse typer af tagskifer har forskellige egenskaber. I takt med, at du bevæger dig op i rækken af metamorfisme, øges stenens krystallinitet. Det betyder, at mineralerne, som stenen er lavet af, vokser som følge af en stigning i temperatur og tryk. På grund af det, vil porerne på stenens overflade forsvinde, hvilket medfølger et fald i vandabsorption i stenen. Dette skaber en mere stiv sten.

Dette var et overordnet overblik over verdenen af tagskifer. I fremtidige indlæg, vil jeg undersøge, hvad videnskaben siger om tagskifer, og hvordan vi kan bruge den viden til at forbedre vores forståelse om denne eksklusive type af sten.

God fornøjelse!

 

Se vores sortiment af naturskifer her